Europa Transparant in fractie Groenen

verkiezingen europarlementDe politieke partij Europa Transparant gaat zich als onafhankelijk lid aansluiten bij de Europese fractie van de Groenen. Dat is maandag door een woordvoerder van de Groenen bevestigd. Paul van Buitenen, fractielid voor Europa Transparant, zal zijn keuze dinsdag op een persconferentie toelichten.

De partij van voormalig klokkenluider Van Buitenen was met ruim zeven procent van de stemmen en twee zetels de grote verrassing bij de Nederlandse verkiezingen voor het Europese parlement. Twee zetels is echter te weinig om in het Europees parlement een rol van betekenis te spelen. Kleine partijen krijgen geen faciliteiten en kunnen niet in belangrijke commissies gekozen worden. Eerder liet Van Buitenen al weten te hopen op een status aparte binnen de fractie waarbij zijn partij zich aansluit, om ook het handelen van de eigen fractieleden kritisch te kunnen volgen.

Van Buitenen is al jaren bevriend met de Vlaming Bart Staes, europarlementslid voor de Groenen. Beiden zijn specialist in begrotingszaken.