Nieuw Rechts eist excuses 538-medewerker

De voorzitter van Nieuw Rechts, Michiel Smit, eist excuses van Radio 538-medewerker Martijn Zuurveen vanwege een column die op de site van Ruud de Wild verscheen. Zuurveen, teamlid van het programma RuudDeWild.nl, schreef dat hij in navolging van de belagers van minister Verdonk, een fles ketchup gaat kopen om die over Smit heen te gooien.

Zuurveen maakte zich boos om een nieuwsbericht over Nieuw Rechts waarin met gejuich de ontvoering van het Somalische jongetje Libaan Ali werd ontvangen, en die van Smit niet naar Nederland hoeft te worden teruggehaald. In de column vroeg Zuurveen zich af hoever je mag gaan om je mening te uiten in Nederland. ''Uiteraard moet je de grens opzoeken. Altijd! Niet een schijterd zijn, nooit bang zijn! Anders ben je zo'n lulletje die als laatste wordt gekozen met het zaalvoetbal op je school''. Zuurveen besluit zijn column met: ''Voor Michiel ga ik een fles ketchup kopen en gooi het totaal over hem heen. Liefst met bbq en al ... Of ga ik nu ook te ver met mijn mening?''.

Volgens Nieuw Rechts, die door het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie wordt omschreven als een extreem-rechtse partij, heeft Zuurveen ''kennelijk niets meegekregen van het klimaat dat in Nederland ontstaan is, waar bedreigingen en fysieke aanvallen op politici en opinievormers van niet-linkse signatuur bijna aan de orde van de dag zijn''. Voor iemand ''die nauw samenwerkt met degene die vlak naast Pim Fortuyn stond toen deze werd doodgeschoten'', een merkwaardige manier van doen, meent Nieuw Rechts-voorzitter Smit.

Nieuw Rechts eist dat de column in zijn geheel wordt verwijderd en dat Zuurveen zijn excuses maakt. Zo niet wordt er aangifte gedaan wegens laster en bedreiging bij de politie in Rotterdam.

Op de site van Ruud De Wild is het gewraakte stuk van Zuurveen inmiddels niet meer te bekijken. Alleen een column van De Wilds medewerkster Tamara Brinkman staat er nu. Of Zuurveen ook zijn excuses heeft aangeboden blijft vooralsnog onduidelijk.