LBR opent dossier extreem-rechts

Het Landelijk Bureau tegen Rassendiscriminatie (LBR) heeft vandaag een handleiding gepubliceerd die mensen moet leren om te gaan met extreem-rechtse jongeren. Via de website van het LBR is de handleiding te bestuderen.

De handleiding heeft de vorm van een dossier en toont onder meer kenmerken van jongeren die in aanraking zijn gekomen met extreem-rechtse groeperingen of gedachten. De informatie moet een richtlijn bieden voor ouders die niet weten hoe ze met hun 'extreem-rechtse kinderen' om moeten gaan. Er wordt bijvoorbeeld een overzicht gegeven van extreem-rechtse groepen in Nederland. Ook worden alle extreem-rechtse symbolen middels afbeeldingen nader verklaard. Verder wordt info gegeven over extreem-rechtse muziek.

Het dossier geeft ook nadere uitleg bij begrippen als extreem-rechts en racisme. Extreem-rechts wordt als volgt omschreven: ''Het is vooral een 'containerbegrip', een verzameling van verschillende ideeën en ideologische deelbegrippen. In die verzameling zijn elementen opgenomen van racisme, nationalisme, eurocentrisme, afkeer van parlementaire democratie en antisemitisme.''

Het LBR geeft tenslotte ook advies over de stappen die men bijvoorbeeld kan nemen tegen racistische graffiti en welke juridische uitspraken er tot nu toe zijn gedaan tegen extreem-rechtse elementen in de maatschappij.


Foto verleden jaar genomen tijdens NVU-demonstratie

-
Dossier Omgaan met extreem-rechts op de LBR site.