Digitale schandpaal voor winkeldieven

De nieuwe website Winkeldief.com is opgericht om foto's en gegevens van vermeende winkeldieven te publiceren. "Als je je realiseert dat er één miljoen dingen worden gestolen in winkels moet je ergens beginnen." Met deze bewering beargumenteert Alexander Futselaar, de webmaster van site, dit initiatief. Winkeliers kunnen via deze site de foto's en gegevens van (vermeende) winkeldieven uploaden.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) wijst dit initiatief af. Volgens hen mogen de foto's van vermeende dieven niet zomaar op internet worden gepubliceerd. "Dat gaat veel te ver. Daarmee gaan we terug naar de middeleeuwen", reageert Barabara den Uijl namens het CBP.

Het is de bedoeling dat de database met vermeende dieven de eerste maanden 'gewoon' openbaar blijft. "We wachten tot er voldoende mensen zijn geregistreerd. Daarna grendelen we de site af voor gewone bezoekers", aldus Futselaars. Maar ook aan het publiceren van foto's die alleen toegankelijk zijn voor winkeliers zitten volgens het CBP 'de nodige haken en ogen'. Zij adviseren de webmaster dan ook om contact met het CBP op te nemen, om eventuele privacygevoelige zaken binnen een wettelijk kader te regelen.

Omdat iedere geregistreerde bezoeker zelf foto's kan insturen, lijkt misbruik van de site, bijvoorbeeld om iemand een hak te zetten, voor de hand te liggen. Toch hoeft dat volgens Futselaar geen probleem te zijn. "Mocht het zo zijn dat iemand vindt dat hij ten onrechte in ons systeem staat, dan kan hij contact opnemen."

Een soortgelijk project, een initiatief van de Werkgroep Veilig Amersfoort, veroorzaakte vorig jaar veel ophef. Het project, 'mail uw crimineel' genoemd, bood Amersfoorters de gelegenheid foto's van vermeende veelplegers op te sturen, zodat deze dan op de site zouden worden gepubliceerd. Het project trok destijds veel media-aandacht, maar bleek te berusten op een vroege 1 april-grap.