Strafeis voor pesten ouders dode kinderen

Willem A.Tegen de 44-jarige Willem A. uit Twente is voor de rechtbank in Almelo gisteren 24 maanden cel geëist, waarvan zes voorwaardelijk met de maximale proeftijd van drie jaar. A. had er lol in om mensen te pesten die net een dierbare hadden verloren. Vooral ouders waarvan een kind was gestorven werden door A. getreiterd.

Willem A., een zwakbegaafde man die eenzaam op een afgelegen boerderij in Twente woont, kwam in zijn verweer gisteren niet verder dan een begin van uitleg van zijn gevoelloze hobby: ''Als ik zulke mensen bewust pijn toebracht en kwetste was mijn eigen pijn van de zelfmoord van mijn vader in 1988 éven weg''.

Volgens eigen zeggen is A. 25 jaar actief geweest. De vorm van belaging (stalking) die hij toepaste is overigens pas in 2000 strafbaar gesteld. Willem A. belde bijvoorbeeld een echtpaar dat een zoon verloor door een verkeersongeluk. Zij kregen liedjes te horen zoals 'Ik mis je zo, waarom heb je me verlaten?' en 'Met de vlam in de pijp'. Ook klonk gemeen gelach, gesnik en gehuil, afgewisseld met vrachtwagengeluiden en het gieren van banden. Tientallen van dergelijke gevallen zijn bekend, maar er zullen er veel meer zijn. Extra tragisch is dat in sommige gevallen familieleden ten onrechte werden verdacht van de telefoonterreur.

Bij de eis tegen A. is rekening gehouden met diens verminderde toerekeningsvatbaarheid. Op het delict dat hij pleegde staat maximaal 4 jaar cel.