[update] Aanvallen van rebellen in Ingoesjeti

Icoon Buitenlands nieuwsIn Nazran in de Russische deelrepubliek Ingoesjetië hebben gewapende rebellen met geweld het ministerie van Binnenlandse Zaken ingenomen. Volgens het persbureau ITAR-Tass zijn een aantal gebouwen in de stad in brand gestoken. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om Tsjetsjeense rebellen.

Ook aan de grens tussen Ingoesjetië en Tsjetsjenië wordt gevochten. Rebellen zouden daar politiebureaus hebben bestormd. Ook in Dagestan zijn schoten gehoord, maar het is niet duidelijk of de incidenten met elkaar in verband staan.

Update 00:17

Het NOS Journaal meldt dat de aanvallers bewapend zijn met granaat- en raketwerpers. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zouden sommige aanvallers "Allah akhbar" hebben geroepen, een islamitische strijdkreet die vaak door Tsjetsjeense guerrillastrijders wordt gebruikt.

Subheader
Nazran ligt in deelrepubliek Ingoesjetië


Update 14:04

Zeker 46 mensen zijn omgekomen en 50 zijn gewond geraakt bij de aanvallen op overheidsgebouwen. Dit meldt het Russische persbureau Interfax. Volgens overheidsfunctionarissen werden de aanvallen door vele tientallen Tjetjeense en buitenlandse strijders uitgevoerd en hebben Russische troepen de aanvallen afgeslagen.

Duizenden Russische soldaten stroomden het stadje Nazrin in om de situatie onder controle te krijgen. De gevechten tussen de Russische troepen en de rebellen duurden in totaal vijf uren. Daarna trokken de rebellen zich terug uit Nazran. Zowel rebellen, politieagenten als burgers zijn omgekomen bij de aanvallen. Volgens de Russische media zijn echter maar twee rebellen omgekomen.

Onder de slachtoffers zijn de minister van binnenlandse zaken in Ingoesjetië, Aboekar Kosjtojev, de onderminister van binnenlandse zaken, de minister van volksgezondheid en twee hoofdofficiers van justitie.

Volgens de president van Ingoesjetië, Murat Zyazikov, worden een grote hoeveelheid wapens en munitie politiedepots vermist.

Subheader
Russische media zonden beelden uit