Allochtone kinderen vaak te dik

Icoon Binnenlands nieuws Steeds vaker hebben met name allochtone kinderen te kampen met (ernstig) overgewicht, zo blijkt uit cijfers van de Vierde Landelijke Groeistudie. Daarom wordt een grootscheepse voorlichtingscampagne tegen overgewicht speciaal gericht op Turkse en Marokkaanse kinderen. Uit de studie blijkt dat zij veel vaker dan andere kinderen last hebben van overgewicht en obesitas (vetzucht).

De Vierde Landelijke Groeistudie toont aan dat ruim dertig procent van de Turkse meisjes te zwaar is. Zeven procent kampt met een ernstig overgewicht. Van de Marokkaanse meisjes is dat 25 en vijf procent. Professor Remi Ashok Hira Sing, hoogleraar jeugdgezondheidszorg aan de VU.Hira Sing, noemt het een ernstige ontwikkeling: "Een dik kind heeft later meer kans op een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en de welvaartsziekte diabetes type 2. Vooral allochtone ouders zijn zich niet bewust van de gevaren."

"Voor allochtonen is dik zijn vaak een teken van welvaart. Daarom moeten we juist die mensen voorlichten", zo laat een woordvoerster van het Voedingscentrum weten. "Het is vaak ‘zo moeder, zo dochter. De meeste allochtone vrouwen zijn te dik. Zij hebben ongezonde leef- en eetgewoonten en brengen die over op hun kinderen. Ze moeten eerst weten hoe slecht overgewicht is en dan kunnen ze de gewoonten in het gezin aanpassen."

De voorlichtingscampagne, een initiatief van de Vrije Universiteit in Amsterdam in samenwerking met de jeugdzorg, zal zich met name richten op achterstandswijken. Prof. Hira Sing: "We moeten er voor zorgen dat de leefgewoonten van allochtonen veranderen. Ze moeten minder tv kijken, meer buitenspelen en gezonder eten. Daarnaast gaan we ook supermarkten benaderen of ze gezonde producten in de aanbieding willen doen."