Nijs schrijft boek voor 'moderne politicus'

Icoon politiek binnenland nieuwsDe afgetreden staatssecretaris Annette Nijs gaat aan de hand van haar ervaringen een boek schrijven. Het is niet de bedoeling om een dagboek of afrekening te publiceren, volgens Nijs moet het een boek worden met 'valkuilen en tips voor de moderne politicus'. De publicatie is na de zomer gepland.

Met het boek wil de ex-staatssecretaris een bijdrage leveren aan de politieke vernieuwing. "De Europese verkiezingen van vorige week hebben aangetoond dat nieuwe partijen nog steeds zetels kunnen winnen. Er blijft een proces gaande onder de kiezers. Of ik daar een rol in wil spelen? Zover ben ik nog niet," meent Nijs. De VVD'er trad af nadat ze in een interview met Nieuwe Revu kritiek op haar minister Van der Hoeven had geuit. Ze weet nog niet of ze in haar boek ook zal schrijven over de moeizame relatie met Van der Hoeven.

Persoonlijke coach
Behalve Annette Nijs blijken ook de VVD-bewindslieden Gerrit Zalm en Mark Rutte gebruik te maken van de diensten van persoonlijk coach Yan de Rooy. De Rooy adviseerde Nijs omtrent het interview dat haar uiteindelijk de das om deed. Ook VVD-staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen liet zich in het verleden adviseren door De Rooy. Rutte betaalt de kosten van het consult, 180 euro per uur, zelf, Zalm declareert deze bij zijn ministerie. In een radio-interview legde de VVD-leider uit dat de mental coach vooral hamert op vragen als 'ben je nog scherp genoeg' en 'krijg je nog wel voldoende kritiek uit je organisatie'. Zalm ziet De Rooy eens in de 3 à 4 weken voor een gesprek van anderhalf uur.