Mislukte luchtaanvallen in Irak verzwegen

Zero-Cool had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon IrakDe New York Times is vandaag met onthullingen gekomen dat het Amerikaanse leger vorig jaar tijdens de oorlog in Irak tientallen mislukte luchtaanvallen op hoge Iraakse functionarissen heeft verzwegen. Bij deze luchtaanvallen zou een groot aantal burgerslachtoffers zijn gevallen.

De krant baseert de onthullingen op basis van informatie van functionarissen bij het Pentagon en de Amerikaanse inlichtingendiensten. Sinds 19 maart 2003 zijn er volgens de krant zeker vijftig mislukte luchtaanvallen op dertien Iraakse topfunctionarissen gepleegd, terwijl het Pentagon slechts melding maakte van een handjevol mislukte luchtacties. De inlichtingendiensten zouden verantwoordelijk zijn voor de mislukkingen omdat zij slechte en onnauwkeurige informatie aan de strijdkrachten hadden doorgespeeld.

Een van de voornaamste doelwitten van de acties was Izzat Ibrahum al-Duri, de rechterhand van Saddam Hussein. Al-Duri is echter nog steeds niet gepakt. Na de arrestatie van Saddam Hussein staat hij bovenaan de lijst van meest gezochte Irakezen.