15 jaar geëist voor doodslaan fietstoerist

Officier van justitie B. den Hartigh heeft vandaag voor de rechtbank in Rotterdam vijftien jaar cel geëist tegen de Roemeen G.I. De 35-jarige I. sloeg in juni vorig jaar een 73-jarige fietstoerist uit Oostenrijk met een hamer dood.

De twee fietsten vorig jaar al een paar weken samen door het land, nadat ze elkaar hadden ontmoet op een camping in Groningen. I. bedacht toen al het plan om de Oostenrijker te beroven. Hij zag de mooie fiets van de man en dacht dat er meer te halen was. De buit betrof uiteindelijk 75 euro. "Als ik vooraf had geweten dat het zo weinig was, had ik het niet gedaan", zei hij later tegen een pyschiater.

Op 29 juni vertrokken de twee van een camping in 's Gravenzande. I. sloeg zijn oudere reisgenoot vervolgens langs het spoor tussen Maassluis en Hoek van Holland dood met een hamer en beroofde hem. Het lijk liet hij liggen. Hij reisde daarna alleen verder door België en Frankrijk, toen zijn fiets kapot ging pakte hij de trein. Later werd hij door de politie in Hongarije aangehouden.

De man heeft zijn daad inmiddels bekend. Hij is onderzocht door verschillende psychiaters van het Pieter Baan Centrum (PBC), dat hem uiteindelijk als verminderd toerekeningsvatbaar beoordeelde. Het PBC adviseerde Den Hartigh om ook tbs te eisen, maar dit advies legde de aanklager naast zich neer. De Roemeen verblijft illegaal in Nederland en tbs is volgens justitie alleen bedoeld voor mensen met een kans om terug te keren in de Nederlandse maatschappij. De uitspraak in deze zaak is op 21 juni van dit jaar.