VVD ontzet over uitlatingen Dijkstal

De top van de VVD is totaal niet te spreken over de uitlatingen van oud-fractieleider Hans Dijkstal over de onjuiste integratiepolitiek die de VVD zou voeren. Volgens Dijkstal wakkert die politiek de haat jegens blanken bij moslims aan. Vanmiddag gaf Dijkstal aan nog steeds achter zijn uitspraken te staan.

VVD-minister Verdonk eist dat Dijkstal zijn woorden over haar beleid terugneemt, anders onderneemt zij actie. Dijkstal zei vanochtend in een interview met het Algemeen Dagblad dat haar voorstel om met een vignet de mate van inburgering bij allochtonen aan te geven, hem doet denken aan de jodenster.

Verdonk zegt "verrast en geraakt" te zijn door de uitspraken van haar partijgenoot. Volgens haar weet Dijkstal niet waar hij het over heeft. Ze wil een wetenschappelijke methode invoeren waarmee de mate van integratie van allochtonen in Nederland kan worden vastgesteld. Dat heeft volgens de minister niets te maken met vignetten.

Dijkstal, oud vice-premier, is momenteel lid van van de commissie PaVEM, die werkt aan de emanicipatie en participatie van allochtone vrouwen. In de VVD gaan stemmen op om Dijkstal uit die functie te ontheffen, onder meer omdat hij de politiek incompetent heeft genoemd. Ook de fractieleiders Verhagen (CDA) en Bos (PvdA) vindt Dijkstal overigens incompetent.

''Il capo''

VVD-leider Gerrit Zalm noemde de uitspraken van Dijkstal onwaar en te betreuren. De verwijzing van Dijkstal naar de jodenvervolging vanwege het vignet, noemt Zalm onterecht en een misverstand.

VVD-fractievoorzitter Jozias Van Aartsen, die door Dijkstal 'il capo' wordt genoemd ''onder zijn leiding hebben ze voor de harde lijn gekozen'', zei dat hij Dijkstal een briefje zal sturen. Daarin zullen enige fractiestandpunten en speeches staan, ''zodat Dijkstal zich over de feiten kan buigen'', aldus Van Aartsen.

VVD-Kamerlid Geert Wilders, die ook door Dijkstal op de korrel wordt genomen, reageerde zeer fel: ''Dijkstal slaat enorm om zich heen. In de islam komen excessen voor, zoals eerwraak en verminking. Het is onaanvaardbaar dat je die niet kunt benoemen, ook voor de meerderheid van de moslims. Het is schandelijk dat hij het kabinetsbeleid vergelijkt met nazi-praktijken. Hij moet daarom terugtreden uit de adviescommissie PaVEM'', aldus Wilders.

Ook bij andere VVD'ers zijn de uitlatingen van hun voormalige lijsttrekker slecht gevallen.