[update] OM weigerde tbs'er op te sporen

De officier van Justitie heeft tot twee keer toe geweigerd de ontsnapte tbs'er, die op 23 mei het Chinese meisje Wei Wei Hu ontvoerde, op te sporen. Vanaf 11 mei tot de dag van de ontvoering had de politie twee keer verzocht of ze het mobieltje van de tbs'er konden peilen. Het OM weigerde dat, omdat ontsnappen danwel weglopen uit een tbs-kliniek op zich niet strafbaar is. Bovendien bleek de man, Michael S., dit jaar al twee keer eerder niet teruggekeerd te zijn naar de Flevo Future-kliniek. Pas toen bleek dat S. iemand ontvoerd had, mocht de politie alle opsporingstechnieken toepassen.

Dat S. kon ontsnappen blijkt overigens een fout te zijn van de tbs-kliniek. Omdat de resocialisatie van de tbs'er niet goed verliep, mocht hij niet langer op onbegeleid verlof. Hij mocht wel naar het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD) om aan zijn alcoholverslaving te werken, op voorwaarde dat hij gehaald en gebracht werd. Door foute communicatie mocht hij echter alleen op pad.

Minister Donner van Justitie vermeldde bovenstaande zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, die om opheldering had verzocht in deze zaak.

Donner heeft laten weten het verlofbeleid van tbs'ers aan te scherpen. Bovendien heeft hij alle verloven in de Utrechtse Flevo Future tbs-kliniek stopgezet.

Update 18:53
Op dit moment zijn nog zeven tbs'ers spoorloos, die op enig moment niet zijn teruggekeerd van verlof. Twee zitten naar alle waarschijnlijkheid in het buitenland. Enkele van de zeven zijn al langer spoorloos, andere zijn zeer recent niet van verlof teruggekomen.

Motie tegen Donner
LPF-Kamerlid Joost Eerdmans zal vandaag een motie van wantrouwen indienen tegen minister Donner. Volgens Eerdmans heeft de minister ''gruwelijk geblunderd'' in zijn beleid ten aanzien van tbs-patienten. De kans dat de motie wordt aangenomen is echter klein. Wanneer dat wel mocht gebeuren, dan moet Donner aftreden.

De PvdA heeft laten weten dat het de LPF-motie zal steunen. De partij keurt het tbs-beleid dat minister Donner (Justitie) het afgelopen jaar heeft gevoerd, af. Donner moet daaraan consequenties verbinden en aftreden, vindt de PvdA. De maatregelen die Donner heeft aangekondigd om het beleid te verbeteren, vindt de PvdA wel goed, maar hadden een jaar geleden al genomen moeten worden.

De VVD zegt "zeer geschokt" te zijn door de zaken die Donner vandaag heeft bekend gemaakt. De partij zal tijdens het debat met Donner eisen dat onttrekking aan het verlof strafbaar wordt gesteld.

D66-leider Dittrich noemt de gang van zaken ''ver onder de maat". De CDA-minister moet tijdens het debat "met een goed verhaal komen" om hiermee weg te komen, aldus D66.