Uitvoerige beveiliging bij herdenking D-Day

Frankrijk zal bij de herdenking van D-Day op 6 juni aanstaande alles uit de kast halen om de feestelijkheden die op de gedenkdag worden georganiseerd als de veiligste in jaren te maken. De Franse luchtmacht zal privé-vliegtuigen die tijdens de evenementen door het Normandische luchtruim vliegen zonder pardon neerhalen. Zo lieten Franse militair functionarissen vandaag weten.

Op zijn minst zestien staatshoofden zullen aanstaande zondag getuige zijn van de inzet van 9000 Franse soldaten en nog eens 8600 politie-eenheden. Onder andere koningin Beatrix, George Bush en Vladimir Poetin zullen van de partij zijn. Naast de talrijke manschappen staan twee eskadrons Mirage 2000-gevechtsvliegtuigen, vijftig legerhelikopters en luchtafweergeschut paraat.

Dit jaar is het exact zestig jaar geleden dat geallieerde troepen Frankrijk binnentrokken met het doel Europa voor eens en altijd te bevrijden van de Duitse bezettingsmacht. Tijdens Operation Overlord landden duizenden militairen, vooral Amerikanen, Britten en Canadezen, in alle vroegte van de zesde juni op de stranden van Normandië.

Landing op de stranden
De landing op de stranden van Normandië