FSB verhoort uitwisselings-studenten

Sessy submitte ons het volgende volledig herschreven en vertaalde bericht in de nieuws-submit:

Icoon Buitenlands nieuws"Vertel eens, hoe is het in Duitsland?” - Deze vraag krijgen Russische uitwisselingsstudenten niet alleen van hun familie te horen. Ook de Russische geheime dienst FSB vertoont een systematische interesse in jongelui die aan uitwisselingsprogramma’s meededen, en net uit Duitsland terugkomen.

Vooral diegenen die met journalistieke studiebeurzen of door parlementaire uitwisselingsprogramma's in Duitsland belanden, zijn voor de FSB interessant.
Van de honderd deelnemers aan het programma ‘Journalisten Internationaal’ zijn er twaalf achteraf verhoord, meldt de projectleider. En acht jonge Russen, die in het kader van het programma ‘Internationale Parlements-Praktika’ Bundestag afgezanten begeleid hebben, blijken achteraf de FSB op bezoek te hebben gehad. Daarover heeft zelfs de Duitse minister van buitenlandse zaken, Joschka Fischer, een klaagbrief gekregen. Deze heeft de FSB het al duidelijk gemaakt, dat het uithoren van studenten door geheime diensten met als doel het verkrijgen van informatie niet acceptabel is.