[update] TBS'er Mohammed B. al weken verdwenen

Tweevoudig moordenaar Mohammed B. blijkt eerder deze maand te zijn ontsnapt uit tbs-kliniek Flevo Future in Utrecht, dezelfde kliniek waar ook de ontvoerder van de 13-jarige scholiere Wei Wei Hu uit Eibergen behoorde te verblijven. B. stak op 15-jarige leeftijd een 50-jarige vrouw in Amsterdam dood en vermoordde op 6 november 1993 tabakswinkelier André Hartman tijdens een overval in diens winkel in Amsterdam-Oost. Voor dat laatste werd de toen 17-jarige Mohammed veroordeeld tot 6 jaar cel en tbs.

B. wist weg te komen uit een sociale werkplaats waar hij in het kader van zijn behandeling was geplaatst. De weduwe van Hartman hoorde afgelopen maandag dat B. was ontsnapt. Op radio 2 zei An Hartman vanochtend dat ze daarna Peter R. De Vries heeft geïnformeerd, die op zijn beurt weer de pers inschakelde. Toen de Telegraaf maandag bij de Amsterdamse politie informeerde naar het spoorloos verdwijnen van Mohammed B. werd glashard ontkend dat de moordenaar voortvluchtig was. ''Zijn straf zit er allang op'', beweerde een politiewoordvoerder. Later verklaarde Elly Florax, hoofd voorlichting van de Amsterdamse politie, dat er een vergissing is gemaakt: ''Dit is een heel vervelend misverstand. B. is inderdaad voortvluchtig en we zetten alles op alles om hem weer op te pakken''.

An Hartman zei op Radio 2 te betwijfelen of de politie wel actief op zoek is naar B. Toen ze zelf van de week naar het bureau ging zei de politie dat er zoveel mensen op de telex stonden die gezocht worden, en dat men niet weet waar men moet zoeken.

Merkwaardig genoeg werd Hartman eerder deze maand benaderd door een Turkse man die verklaarde dat B. de benen wilde nemen. Maar omdat Hartman eerder al eens dacht dat B. bij haar in de zaak stond (hetgeen niet zo was) en daardoor voor veel commotie zorgde, informeerde ze de politie niet hierover.

B. werd indertijd door psychiaters als een ''wandelende tijdbom'' omschreven. Hij vermoordde sigarenhandelaar Hartman terwijl hij op weekendverlof was van zijn straf voor het doodsteken van de Amsterdamse vrouw.

An Hartman zei op Radio 2 de gebeurtenissen schandalig te vinden. ''Hij kan zomaar weer bij mij in de zaak staan. Ik wou dat Donner eens zoiets overkwam, misschien dat hij dan wel maatregelen neemt''.

Update 21:57
Mohammed B. is vanavond opgepakt door de Amsterdamse politie. In de loop van de dag zette men een rechercheteam op de zaak en deed bij verscheidene woningen in de hoofdstad een inval.

In een woning in Amsterdam-Noord was het raak en werd B. aangetroffen.