NOS betaalt EK-reis omroepbestuurders

Op kosten van NOS RTV gaan 25 bestuurders en relaties van de publieke omroep naar een voetbalwedstrijd op het EK in Portugal. Het betreft hier onder meer de leden van de raad van bestuur van de Publieke Omroep, netcoördinatoren van Ned. 2 en Ned. 3, en enkele programmadirecteuren. De VVD heeft over de kwestie vragen gesteld aan staatssecretaris Van der Laan (Cultuur).

Volgens VVD-Kamerlid Örgü moet het geld voor het publieke net besteed worden aan het maken van programma's. Hij vraagt zich af of de reis in strijd is met de Mediawet. Jan de Jong, hoofd marketing en communicatie van NOS RTV, verdedigt de reis. "Voor de NOS is dit het belangrijkste sportevenement van het jaar en daarom nodigen wij een aantal relaties uit," meent De Jong. Hij stelt dat een uitnodiging wel 'functioneel' dient te zijn. De NOS heeft niet alle toegangskaarten die de UEFA ter beschikking stelde afgenomen.

Onder de gasten is overigens ook de staatssecretaris zelf. Haar reis- en verblijfkosten worden niet betaald door de NOS, maar door haar ministerie. Medy van der Laan krijgt in Portugal uitleg over de registratie van het evenement door NOS RTV, en woont de wedstrijd Nederland-Tsjechië bij. Harm Bruins Slot en Ruurd Bierman, beiden lid van de raad van bestuur van de Publieke Omroep, gaan mee om de staatssecretaris te begeleiden.

'Ik moet mijn hele programmering omgooien'
Lennart van der Meulen, netcoördinator van Nederland 3, zal net als zijn collega van Nederland 2 en programmadirecteuren van de TROS en BNN aanwezig zijn bij Nederland-Duitsland. Volgens eigen zeggen gaat hij mee omdat hij 'veel met sport te maken heeft'. "Ik moet er mijn hele programmering voor omgooien," verdedigt Van der Meulen. Behalve omroepbestuurders heeft de NOS een aantal externe contacten uitgenodigd, onder meer bestuurders van sportbonden.