Klacht tegen weblog inzake foto's Dutroux-moorden

Tegen het weblog Retecool.com is een schadeclaim ingediend naar aanleiding van het plaatsen van scans van het Engelstalige maandblad The Sprout. Dat blad publiceerde in haar aprilnummer gruwelijke autopsiefoto's van de overschotten van Julie en Mélissa op de onderzoekstafel.

De foto's zorgde voor veel beroering in België, en het blad trok de oplage terug. Een rechtbank in Brussel oordeelde later dat alle nummers moesten worden teruggenomen op straffe van 1.000 euro per verspreid exemplaar.

FOK! berichtte indertijd ook over de foto's die Sprout plaatste, en wij linkten naar het blad alsmede naar Retecool, die wat scans van dat blad on-line had gezet. Het blad was toen overigens nog niet verboden.

De schadeclaim die Retecool nu aan de broek heeft hangen is afkomstig van de advocaat van de ouders van Julie Lejeune en Mélissa Russo. Hij eist dat de scans onmiddellijk worden weggehaald, en dat Retecool binnen acht dagen 5.000 euro als voorschot op een schadevergoeding overmaakt.

Inmiddels heeft Retecool de desbetreffende scans weggehaald. Wel vraagt hij zich af in hoeverre een Belgische uitspraak van een rechter van toepassing is op een in Nederland gehoste website. Het ziet er ook niet naar uit dat 'Reet', zoals zijn lezers hem graag noemen, van plan is om de 5.000 euro te betalen.


Een sterk verkleinde weergave van de voorpagina van de verboden Sprout-uitgave.

-
E-mail van de advocaat.
Artikel waarbij de scans indertijd werden geplaatst.