Walen komen met eisen in Belgische taalstrijd

In België woedt al decennia lang een strijd tussen de Vlamingen en Walen over onder andere de officiële voertaal. Zaterdag zijn beide partijen weer op scherp gezet nadat de premier van de Belgische deelstaat Wallonië, Jean-Claude van Cauwenberghe, zaterdag in dagblad Le Soir aangaf dat ook de Walen een verlanglijstje hebben als de Vlamingen niet ophouden met eisen te stellen in de Belgische taalstrijd.

Zo is Van Cauwenberghe van plan om het Brussels gewest vergroten, bij beide partijen een zeer gevoelig punt. De hoofdstad ligt midden in Vlaanderen, maar wordt omringd door Vlaamse gemeenten met veel Franstalige inwoners. De Vlamingen zijn bang dat door een uitbreiding van Brussel de Walen dezelfde rechten als de Vlamingen krijgen zoals onderwijs in de eigen taal. In het verleden is dat al gebleken, een uitbreiding bracht vrijwel automatisch een verfransing met zich mee.

De premier is verder van plan de Voerstreek, gelegen onder Nederlands Limburg, bij Wallonië te trekken. Ook aan het Belgisch minister-presidentschap stelt "Van Cau" eisen. Hij vindt dat ook een Waal minister-president mag zijn. Nu is het bijna een automatisme dat de premier van Vlaamse afkomst is.

Aanleiding voor deze knuppel in het hoenderhok waren de eisen van enkele Vlaamse politieke partijen om de indeling van kiesregio's aan te passen. Volgens hen is de huidige verdeling in het voordeel van de Franstaligen.

Vlaamse socialisten pleitten deze week voor een eigen minister van Justitie. Tot nu toe is justitie altijd een nationale aangelegenheid geweest en had zowel Vlaanderen als Wallonië geen eigen bevoegdheden. Het nationale ministerie kreeg van de Vlamingen de kritiek dat het geen oog voor Vlaamse prioriteiten zoals de Vlaamse milieuwetten had.