Omstreden moslimleider stelt bezoek uit

De door de Arabisch Europese Liga (AEL) uitgenodigde Pakistaanse moslimleider Qazi Hussain Ahmed zal zijn bezoek aan Nederland en België voorlopig uitstellen. Volgens hem gebeurt dit noodgedwongen, omdat hem door het ministerie van Justitie op grond van de openbare orde en nationale veiligheid in Nederland de toegang geweigerd wordt, zodra hij zich bij de douane meldt.

De AEL bevestigt dit. Zo zegt bestuurslid N. Elmaslouhi: "Hij mag het land niet in, dus op korte termijn gaat zijn komst in ieder geval niet door.". Oorspronkelijk was het de bedoeling dat morgen het omstreden bezoek zou beginnen.

Momenteel is de AEL drukdoende te bekijken wat de mogelijkheden zijn om juridische stappen te nemen tegen de Nederlandse autoriteiten. Via deze procedure hoopt de organisatie de komst van de Pakistaanse politicus alsnog mogelijk te maken. "We zijn van mening dat dit besluit ondemocratisch en ongegrond is", aldus de AEL, die meldt dat Ahmed twee jaar geleden ook al eens een bezoek bracht aan Nederland.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vroeg eerder al aan Minister Remkes van Binnenlandse Zaken om Ahmed de toegang te weigeren. Volgens directeur R. Naftaniël vormt de leider een risico voor de staatsveiligheid wegens zijn opruiende teksten tegen niet-moslims. Eerder liet ook de hindoegemeenschap in ons land weten dat de geestelijk leider wat haar betreft niet welkom is, omdat hij aan zou zetten tot haat.

De AEL zegt het beledigend te vinden dat de Pakistaan wordt omschreven als terrorist en extremist. De Nederlandse autoriteiten zouden zijn gezwicht voor de "zionistische lobby. De weigering van Nederland om dhr. Ahmad toegang te verlenen, ondanks het feit dat hij over een diplomatiek paspoort beschikt, is gelijk aan een diplomatiek incident. Het is respectloos ten opzichte van het Pakistaanse volk, haar gekozen vertegenwoordigers en overheid. Evenals het een belediging is voor de moslims in België en Nederland die vol verwachting uitkeken naar de komst en toespraak van broeder Ahmad", aldus de AEL.

Van Qazi Hussain Ahmed is bekend dat hij het Taliban-regime in Afghanistan steunde en Osama bin Laden altijd een warm hart heeft toegedragen. Qazi raakte vorige week verder in opspraak toen hij in de Libanese hoofdstad Beiroet een congres van radicale moslimorganisaties toesprak. Op dat congres trad Qazi zij aan zij op met Mohammed Nazaal, de leider van de Palestijnse terreurbeweging Hamas, en met de geestelijk vader van de zelfmoordaanslagen, sjeik Yousef al-Qardawi.


De oorspronkelijke aankondiging van de AEL