Jerney Kaagman eist schadevergoeding wegens naaktfoto's

Quartz had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Showbiz nieuwsJerney Kaagman, directrice van stichting Conamus en jurylid van het populaire televisie-programma Idols, heeft voor de rechtbank in Amsterdam een schadevergoeding van 88.880 euro geëist van uitgeverij Essensie B.V. in Haarlem. In het blad Deze Week, dat door Essensie wordt uitgegeven, werden naaktfoto's van Kaagman gepubliceerd die zij vijftien jaar geleden voor het blad Penthouse heeft laten maken. Naast de schadevergoeding eist Kaagman een verbod op verdere verspreiding van de foto's.

De zaak draait om zes foto's die in maart in het blad Deze Week stonden. Eerder doken de foto's al op internet op, waarna Deze Week besloot een artikel te wijden aan de juridische stappen die Kaagman nam om verdere verspreiding van de foto's te voorkomen. De uitgever stelt dat de foto's nieuwswaarde voor het artikel hebben en beroept zich op het recht van vrije meningsuiting. Kaagman vindt dat de foto's geen enkele waarde voor het verhaal hebben. Bovendien werd met destijds met Penthouse afgesproken dat de foto's eenmalig zouden worden gepubliceerd. Als de foto's nogmaals zouden worden gepubliceerd, zou een schadevergoeding van 10.000 gulden per geplaatste foto worden betaald.

Het plaatsnemen in de jury van Idols heeft Kaagman een "verzilverbare populariteit" opgeleverd, stelt haar advocaat. Ze zou zelf geld met de foto's kunnen verdienen. Kaagman stelt dan ook dat het blad uit is op geldgewin door een reportage met een hoog seks- en sensatiegehalte te publiceren. Bovendien ondervindt Kaagman, als directrice van Conamus, schade van de publikatie in Deze Week. De advocaat van Essensie is het hiermee niet eens. Hij stelt dat niet is aangetoond dat Kaagman schade heeft geleden. Ook is hij van mening dat Kaagman zelf met het maken en publiceren van de foto's in Penthouse heeft ingestemd. Omdat de foto's al op internet waren verschenen, was het financiële belang gering. Begin maart klaagde Kaagman ook FOK! aan, toen dezelfde foto's op FOK!forum verschenen.

Het plaatsen van de bewuste foto's of links daarnaar op internet wordt niet toegestaan.