Website Zoekmp3 niet illegaal

fothermucker had ons via de nieuws-submit te melden:

De website Zoekmp3.nl overtreedt geen wet, zo heeft de Haarlemse rechtbank besloten in een bodemprocedure van de Stichting Brein tegen Techno Design, het bedrijf achter de site. Brein had de rechtbank verzocht de werkwijze van Zoekmp3 illegaal te verklaren.

De website herbergt zelf geen mp3-bestanden maar linkt naar mp3's die her en der op het net te vinden zijn; daar zitten zowel legale als illegale tussen. Volgens de rechter maakt Zoekmp3.nl hiermee geen inbreuk op het auteursrecht. Bovendien stelt de rechtbank is het downloaden van muziek niet strafbaar: "De wetgever heeft bepaald dat het kopiëren van een illegaal mp3-bestand voor eigen gebruik, geen strijd met de Auteurswet oplevert''. De rechtbank meent wel dat Zoekmp3 moet meewerken bij meldingen over illegaal aanbod. Dat betekent dat ze links moeten verwijderen als bijvoorbeeld Brein daar om vraagt.

Tegenover Webwereld zei Tim Kuik van de Stichting Brein dat de uitspraak van de rechtbank aantoont dat de Auteurswet en een wetsvoorstel om deze wet aan te passen ontoereikend zijn. "Minister Donner van Justitie heeft wel gezegd dat hij het onwenselijk vindt dat mensen mogen downloaden, maar de gemiddelde internetgebruiker lapt dat aan zijn laars. De wetgever zou ook het downloaden van muziek moeten verbieden. Net zoals het aanschaffen van andere illegaal aangeboden goederen verboden is'', aldus Kuik.

De Stichting Brein is van plan om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

-
De volledige uitspraak.