Nederlanders in Turkije veroordeeld

Icoon Algemeen nieuwsTwee Nederlandse vrouwen uit Rotterdam zijn in de Turkse stad Izmir tot zes jaar en drie maanden cel veroordeeld. In juni vorig jaar werden de vrouwen opgepakt wegens bezit van heroïne. De vrouwen hebben steeds ontkend iets met de op hun kamer gevonden drugs te maken hebben.

Naast de beide vrouwen zijn twee Nederlandse mannen van Turkse afkomst tot dezelfde straf veroordeeld. De 47-jarige Y.C. uit Schiedam zou volgens de Turkse justitie de hoofdverdachte zijn. Zijn bende zou herhaaldelijk vrouwelijke toeristen als drugskoerier hebben ingeschakeld. De beide mannen hebben hun rol in de smokkel bekend. Ze hebben eerder verklaard dat de betrokken vrouwen onschuldig zouden zijn.

Tijdens de inval in een hotel in Antalya werden destijds vijf jonge Nederlandse toeristes aangehouden. Drie werden later vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. In eerste instantie werd er door de Turkse politie verklaard dat er 24 kilo heroïne in beslag was genomen, tijdens de zitting werd dit echter bijgesteld tot ruim zes kilo. Een verklaring wilde de Turkse aanklager niet geven. Tevens werd geen motivering naar buiten gebracht voor de straf.

De vrouwen kort na hun arrestatie.