[update] Rechtszaak moord Maja Bradaric begonnen

Icoon Binnenlands nieuwsIn de rechtbank in Arnhem is de rechtszaak tegen drie verdachten van de moord op Maja Bradaric, vorig jaar november, begonnen. Het uit Bosnië afkomstige meisje werd op gruwelijke wijze gewurgd en daarna in brand gestoken. Haar verkoolde lichaam werd later in de uiterwaarden bij Bemmel teruggevonden. Omdat de advocaten van de verdachten de resultaten van het onderzoek door het Pieter Baan Centrum pas laat hebben ontvangen, zullen zij naar verwachting vragen om de zaak aan te houden.

Maja
Maja Bradaric

De verdachten
De drie verdachten die vandaag terecht staan, zijn Goran M. (18), Ferdi Ö (18) en Goran P. (16). Goran P. is de ex-vriend van Maja. Ook wordt Maja's hartsvriendin Nina K. (15) vervolgd, omdat zij vantevoren van de moordplannen op de hoogte zou zijn geweest en dit niet aan de politie heeft gemeld. Nina K. was degene die Maja op de avond van de moord naar buiten lokte. Nina K. staat vandaag nog niet voor de rechter.

Goran M. (18) en Ferdi Ö. (18) hebben eerder beiden de moord op Maja bekend. De derde verdachte, Goran P. (16) ontkent nog steeds alle betrokkenheid bij de zaak, hoewel hij wel in de auto zat toen Maja werd gewurgd.

Details over de moord
In diverse media doken de weken na de moord steeds meer details op. Zo werd méér verteld over de weken voorafgaand aan de gruwelijke moord. Goran M. had de moord al weken vantevoren gepland. Ook Nina K. wist vóór de moord wat Maja zou overkomen.

Goran M. stelde zijn goede vriend Ferdi O. (18) begin november 2003 op de hoogte van het moordplan. De Nijmegenaar, de tweede hoofdverdachte, wilde Goran M. wel een handje helpen. In de weken vóór de moord bleven de jongens als vrienden met de nietsvermoedende Maja omgaan. Op de avond van de moord leende Ferdi O. de auto van zijn moeder, zogenaamd om een stukje te gaan rijden met wat vrienden. De 16-jarige Goran P. werd voor het ritje uitgenodigd om alles zo gewoon mogelijk te laten lijken. Goran M. zette vervolgens zijn 15-jarige vriendin Nina K. - tevens de hartsvriendin van Maja - onder druk om Maja de auto in te lokken. Nina, die zelf niet meemocht, was op de hoogte van het plan toen de jongens met Maja wegreden. Goran P. had tot het moment van de moord geen idee wat Maja stond te wachten.

Na een paar kilometer stopte Ferdi O. de wagen en beval Goran P., die met zijn naamgenoot op de achterbank zat, een klaarliggend stuk touw te pakken. Hij weigerde dit en raakte in paniek. Goran P. wilde de auto uit, maar dit lukte niet doordat het een tweedeurstype was. Goran M. heeft toen zelf het stuk touw gepakt en Maja gewurgd. Haar lichaam is in de uiterwaarden bij Bemmel gedumpt. Om eventuele sporen uit te wissen, staken Ferdi O. en Goran M. het lichaam van Maja in brand. Zij hadden speciaal voor dit doel een jerrycan benzine in de kofferbak gezet. Maja's verkoolde lichaam werd nog dezelfde nacht door voorbijgangers ontdekt.

Motief nog steeds onduidelijk
Eerder schreef De Gelderlander dat de advocaten het oneens zijn over het motief voor deze moord.

Volgens de advocaten:
- P. Vestiëns, advocaat van Goran M. (18, hoofdverdachte): Goran M. heeft een geheim motief, dat niets met opmerkingen over de overleden zus van Goran M. zou hebben te maken. Eerder leek het erop dat Maja slachtoffer zou zijn geworden van haar eigen jaloezie ten opzichte van anderen. Goran M. vond dat een bedreiging voor zijn status binnen de vriendengroep en besloot dat Maja dood moest;
- D. Moszkowicz, advocaat van Goran P. (16, ex-vriendje van Maja): de moord was uit wraak op ouders van Maja die hadden gezegd dat de dood van Goran's zusje zijn eigen schuld was;
- H. van der Linden, advocaat van Ferdi Ö (18): het motief van de moord ligt in de relatiesfeer.

In de proforma zaak tegen de verdachten bleek eerder dat Ferdi Ö. doodsbang te zijn voor hoofdverdachte Goran M. Hij wil niet met hem op één afdeling van de forensische observatiekliniek Pieter Baan Centrum in Utrecht opgesloten zitten. Uit het onderzoek van het Pieter Baan Centrum bleek dat Goran M. niet toerekeningsvatbaar was op het moment van de moord. De reden hiervoor zou liggen in de gruweldaden die hij tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië zou hebben meegemaakt.

Vandaag zal duidelijk worden of de zaak nu al inhoudelijk wordt behandeld of dat deze wordt aangehouden om de advocaten méér tijd voor de bestudering van de stukken te geven.

Update 11.25
M. Stassen, advocaat van hoofdverdachte Goran M. wil dat zijn cliënt volgens het jeugdstrafrecht wordt berecht. De raadsman stelt dat uit het onderzoeksrapport van het Pieter Baan Centrum blijkt dat de persoonlijkheid van de 18-jarige Goran, niet die van een meerderjarige is. Bij de vaststelling van het vonnis zal blijken welk strafrecht wordt gehanteerd. Het verzoek om de zaak achter gesloten deuren te laten plaatsvinden is door de rechter afgewezen.

Update 12.10
Goran M. was vanmorgen de eerste verdachte die aan het woord kwam. Een feit dat pas vanmorgen aan het licht kwam, was dat Goran M. voorafgaand aan de moord vier xtc-pillen had geslikt. Hij zat samen met Goran P. op de achterbank van de auto die door Ferdi Ö werd bestuurd. "Ik kreeg een soort woedeaanval, dat heb ik wel vaker gehad", aldus Goran M. Hij verklaarde dat het wurgen van Maja bijna een half uur duurde. Omdat het hem niet alleen lukte, vroeg hij Ferdi Ö om hem te helpen. Die legde zijn hand op de mond en neus van Maja en trok aan het andere einde van het touw dat Goran M. om de nek van de scholiere had gedaan.

Ook vanmorgen kon Goran M. niet aangeven wat het motief voor de moord is. Hij verklaarde dat Ferdi Ö begin november als eerste heeft gezegd dat hij "haar wel kon afmaken". Goran M. verklaarde dat hij dat ook zou kunnen, omdat hij veel ruzie met Maja had gehad en zij hem ook beledigd had. Hoewel Goran M. aangeeft dat er geen aanleiding was om de moordplannen echt door te zetten, werd een week vóór de moord Nina K. op de hoogte gesteld. Toen werd het idee verworpen om Nina haar hartsvriendin Maja een overdosis xtc-pillen te laten geven.

Update 13.25
Het Openbaar Ministerie heeft twaalf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen Goran M. geëist. Het OM acht Goran M. schuldig aan het medeplegen van moord op Maja. Ook is hij volgens de officier van justitie verantwoordelijk voor het verbranden van het lichaam van Maja om sporen uit te wissen.

Update 16.35
Tegen de 16-jarige Goran P. is 6 jaar celstraf geëist wegens medeplichtigheid bij de moord op Maja. Goran P. wordt verweten dat hij van de moordplannen wist en niets deed om de uitvoering ervan te voorkomen. Zijn advocaat David Moszkowicz heeft dit na de zitting, die achter gesloten deuren plaatsvond, bekendgemaakt.

Goran P. was in het weekeinde vóór de moord op Maja al op de hoogte van de moordplannen. Op de bewuste avond, op 17 november vorig jaar, wist hij wat er ging gebeuren. Volgens de officier van justitie moet Goran P. gezien de ernst van de zaak volgens het volwassenenrecht worden berecht.