Cohen stemt in met riante beloning politiechef

De Amsterdamse politiek heeft met verbazing kennis genomen van het loonakkoord tussen burgemeester Job Cohen en de nieuwe Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten. Zo heeft Welten, nog geen vijftig jaar oud, gegarandeerd tot aan zijn pensioen een maandinkomen van 9.000 euro. Daarnaast wordt zijn nieuwe huis voor de helft met overheidsgeld bekostigd. Dit laatste, omdat hij in woongenot niet op wil achteruitgaan ten opzichte van zijn huidige woning in Groningen.

De eerste zeven jaar mag Welten zelf vertrekken indien hij wil. Hiervoor krijgt hij dan eervol ontslag. Dat concludeert netwerk. De fracties van de PvdA en GroenLinks hebben inmiddels furieus gereageerd. " Het is buitensporig en absurd. Cohen had hier nooit in moeten toestemmen", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Maarten van Poelgeest. "Dit is wel heel riant in een tijd waarin zoveel mensen een stapje terug moeten doen", aldus PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher.

Cohen heeft de overeenkomst met Welten bedongen in zijn functie als korpsbeheerder. Voor de camera zei de Amsterdamse burgemeester dat de overeenkomst met Welten noodzakelijk is, omdat volgens hem dit de juiste persoon is voor een lastige taak. Het gegarandeerde inkomen tot aan zijn pensioen is volgens Cohen te rechtvaardigen, omdat Welten na een eventueel vertrek uit Amsterdam elders bij de politie aan de slag zal moeten conform zijn salaris.

Poelgeest bestrijd dit. "Dit is een aanstelling voor het leven", zegt hij. In het verleden bleek een dergelijke overeenkomst met Eric Nordholt, voorganger van Welten, veel problemen op te leveren. Nordholt, die ondanks veel kritiek een vergelijkbare regeling had bedongen en bij zijn vertrek uit Amsterdam elke vervangende functie, die niet naar zijn zin was, van de hand wees.