AEL: 'Kabinet bevat anti-islamitische elementen'

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) is een onderzoek gestart naar de Arabische Europese Liga (AEL), omdat deze organisatie mogelijk een bedreiging vormt voor de Nederlandse democratische rechtsorde. Een jaar na de oprichting van de Nederlandse tak, die onder leiding staat van Nabil Marmouch, wordt steeds frequenter opgeroepen tot verzet door de moslims. Dit meldt de Telegraaf vandaag in een paginagroot artikel. Intern en extern lopen de spanningen hoog op.

Volgens de AEL bevat het kabinet anti-islamitische elementen. Marmouch: "Onze regering onderhoudt goede betrekkingen met een koloniale macht en ziet zichzelf als vriend van deze fascistische entiteit. Onze regering maakt zich hier mede verantwoordelijk aan de vernietiging van de Palestijnen. In deze regering zit een groot aantal anti-islamitische elementen."

Marmouch, sinds februari voorzitter van de Nederlandse afdeling van de AEL, nam de leiding over van de oprichter van de AEL, Abou Jahjah. Laatstgenoemde baarde onlangs opzien tijdens een interview met het Nederlandse blad SQ. Daarin keerde hij zich bijzonder fel tegen de integratie in Nederland. Volgens hem is Nederland bezig met genocide en ethnische zuiveringen, omdat minderheden worden gepasseerd door de meerderheid. Jahjah: "Het zijn verschillende methodes, die leiden naar eenzelfde doel: het met wortel uitschakelen van de diversiteit. Autochtonen moeten zich maar aanpassen aan de allochtonnen, of anders emigreren! Wie het hier niet bevalt, moet maar weggaan."


Nabil Marmouch, voorzitter van de Nederlandse tak van de AEL


Intussen maakt de Nederlandse tak zich op voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. In het partijconcept wordt vermeld: "Wij denken dat Nederland een beter, socialer, veiliger land zou zijn als er meer wordt geleefd volgens de normen en waarden, zoals die door de islam worden voorgestaan." De AEL wil hierbij de 'losbandigheid' bestrijden, door een verbod op drugshandel en prositutie, het tegengaan van alcholgebruik en het sluiten van gokhallen. Daarnaast wil de organisatie een einde maken aan 'de onreinheid en overlast door honden.'

Deze week kwam de AEL nog in het nieuws vanwege de uitnodiging van de omstreden moslimleider Qazi uit Pakistan om een lezing te geven. De AIVD is inmiddels een onderzoek gestart naar de banden van de AEL met de islamitische partij Jamaar-e-Islami. De zeer extreme normen en waarden zouden volgens de AIVD een bedreiging voor de Nederlandse rechtsorde kunnen vormen. Zo is Qazi een voorstander van het invoeren van de strenge islamitische wetgeving de sharia en kan Osama Bin Laden op een warm onthaal rekenen. Jahah deelt zijn visie.

Eerder al liet Jahjah weten geen enkel probleem te zien in de komst van Hussain Ahmad. Jahjahs maatstaf om iemand te beoordelen is of hij of zij pro of contra het zionisme en de VS is, en wat zijn of haar visie op democratie is, zo zei hij tegenover de Belgische pers.


Jahjah met Hussain Ahmad tijdens een eerdere ontmoeting


Het is nog niet duidelijk of Qazi naar Nederland komt, omdat de Haagse Hogeschool de reservering van de vergaderruimte heeft geannuleerd. Marmouch wilde niet op dit bericht reageren. De Pakistaanse leider zal wel in België spreken, waar hij is uitgenodigd door de AEL-België voor een lezing.