[update] Bush woest op Rumsfeld over gruwelfoto's

De publicatie van nieuwe foto's van mishandelde gevangenen in Irak door The Washington Post heeft de Amerikaanse president Bush laaiend gemaakt op minister van Defensie. Naar nu blijkt zou Rumsfeld al enkele maanden op de hoogte zijn van de gruwelfoto's. De Democraten eisen zijn vertrek.

De nieuwe foto's laten opnieuw naakte, vastgeketende mannen met zakken over hun hoofd zien, terwijl ze omringd worden door lachende Amerikaanse bewakers. De foto's dateren van de tweede helft van 2003, toen een intern legeronderzoek reeds melding maakte van 'onaanvaardbare praktijken' in de Abu Ghraib gevangenis in Bagdad.


Gedwongen aan de ketting, zoals hier op de foto te zien is.


De resultaten van de eerste onderzoeken waren bij de legertop en Rumsfeld al in januari bekend. Bush hoorde het pas vorige week, die vervolgens Rumsfeld op de vingers tikte. Ofschoon Bush gisteren wederom zijn vertrouwen uitsprak in Rumsfeld, klinkt de roep om diens vertrek luider. Congresleden zijn woedend over de mishandelingen, en over het uitblijven van informatie aan de volksvertegenwoordiging.

Foto's leiden tot woede in de moslimwereld
De woorden van Bush lijken de gemoederen in de Arabische wereld niet te bedaren. Van alle kant wordt er met verontwaardiging op de foto's gereageerd. Voor de Arabische burgers is het duidelijk wat de bedoelingen van de Verenigde Staten zijn en hebben dan ook hun oordeel geveld. Velen zien het als een schending van hun eer.


Deze Iraakse gevangene, met een zak om het hoofd gebonden, werd door de Amerikanen verteld dat als hij van de doos af zou stappen, hij geëlektrocuteerd zou worden. De stroomdraden waren aan zijn armen, benen en testikels bevestigd.


Zo zegt de Libanees Rania Khair - geen moslim, maar een christen. "Of je nu een Amerikaan bent, een Chinees of een Irakees, iedereen die zo wordt behandeld moet zich wel diep vernederd voelen. Maar in onze cultuur zijn we preutser, we lopen zelfs in de kleedkamer niet in ons blootje, en we praten niet hardop over zulke dingen als seksueel misbruik, pedofilie of zelfs huiselijk geweld, want dan komt onze eer in het geding."

"Dit is geen democratie, dit is geen respect voor de mensenrechten", zegt timmerman Ahmad Baasiri in Beiroet. "De Verenigde Staten zeggen dat ze hier democratie komen brengen, maar als ze gevangenen op die manier behandelen, zijn ze geen haar beter dan het bewind van Saddam."

Update 19.06 uur
CNN meldt dat Rumsfeld zijn excuses heeft aangeboden voor de Amerikaanse senaat, waar hij zich momenteel moet verantwoorden voor het gevoerde beleid. "Deze zaken gebeurden tijdens mijn dienst. Als minister van Defensie ben ik verantwoordelijk en ik neem de volle verantwoordelijkheid op mij, aldus de bewindsman. Hij probeerde Bush buiten schot te laten.

Rumsfeld kondigde een grondig onderzoek aan naar de vermeende mishandelingen van Irakezen. De minister zei de ernst van het schandaal te hebben onderschat en op tijd gezien te hebben dat hij de zaak bij Bush moest melden. De zitting werd verstoord door een groep demonstranten
_
Hier zijn schokkende foto's te vinden.
Hier ook.