[update] Kuipers veilig terug op aarde

Icoon KuipersNog even en astronaut André Kuipers is weer onderweg richting aarde. Om 22:46 uur vanavond zal de Sojoez capsule losgekoppeld worden van het internationale ruimtestation ISS. De landing op de steppe van Kazachstan volgt ruim drie uur later, om 02:12 uur vannacht Nederlandse tijd. De Nederlander maakt de terugreis in gezelschap van de Amerikaan Michael Foale en de Rus Alexander Kalery. Zij hebben het ISS het afgelopen half jaar bemand.

Volgens Marc Heppener van de ESA bestaat de laatste dag van Kuipers in het ruimtestation vooral uit opruimen, inpakken en wegwezen. Vooral het inpakken dient heel secuur te gebeuren om te voorkomen dat er per ongeluk spullen achterblijven. Kuipers vliegt terug met de 'oude' TMA-3 capsule, die sinds oktober 2003 als reddingsvaartuig van het ISS diende. De Sojoez TMA-4 capsule waarmee de Nederlander naar het ISS reisde, zal de komende zes maanden als reddingsvoertuig fungeren.

Kuipers heeft alle vertrouwen in een veilige terugkeer op aarde. "Ik denk dat dat een spannend avontuur wordt. Je vliegt met hoge snelheid de dampkring van de aarde binnen. Daar hebben we goed voor getraind en ik heb er alle vertrouwen in." Vervolgens is het echter de vraag hoe snel de drie astronauten op de eindeloze steppes van Kazachstan worden gelokaliseerd. Bij de laatste landing kwam de capsule 500 kilometer van de geplande plaats terecht en duurde het uren voordat het ruimtevaartuig gevonden werd.

Update 02:28 uur
André Kuipers, Michael Foale en Alexander Kalery zijn veilig teruggekeerd op aarde. Om 02:12 uur landde de Sojoez-capsule op een uitgestrekte droge vlakte in Kazachstan, precies volgens schema. Wel was de landingsplek enkele honderden meters van de geplande plek. Een heliumlek in de Sojoez leverde geen problemen op. De drie zullen na een eerste medisch onderzoek naar Moskou worden gebracht, waar ze nog twee weken blijven voor verdere medische tests, evaluaties en het afronden van onderzoeken.