Europese stemwijzer gelanceerd

WAik had ons via de nieuws-submit te melden:

Vanaf vandaag is het weer mogelijk om de stemwijzer in te vullen. De digitale enquête kan binnen enkele minuten vertellen welke politieke partij het beste bij je past, en dan kan erg handig zijn als je van plan bent te gaan stemmen voor het Europees parlement in juni.

De Stemwijzer geeft stemadvies aan kiezers die nog niet weten op welke partij zij moeten gaan stemmen. Door dertig stellingen te beantwoorden kan de kiezer zien welke partij zijn of haar mening deelt. Afgelopen kamer- en gemeenteverkiezingen bleek de stemwijzer al zeer populair al leek de uitslag van de stemwijzer in de verste verte niet op de uiteindelijke zetelverdelingen.

Bij de officiële opening van de stemwijzer waren diverse politici aanwezig om de test te doen. De D66-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen kwam gelukkig voor haar uit bij haar eigen partij en "Dat is een hele opluchting" liet zij weten. Alle lijsttrekkers kwamen uit bij de partij waar ze campagne voor voeren. "Prachtig groen", noemde CDA-kandidate Wortmann haar stemadvies voor haar 'groene' CDA. Opvallend was wel dat de 'rode' PvdA bij Wortmann op de tweede plek kwam. "Ach, ik ben een linkse CDA-er."

Vorig jaar kreeg De Stemwijzer de Machiavelli-prijs voor overheidscommunicatie. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer van vorig jaar maakten ruim twee miljoen mensen gebruik van de website.