'Aanslagen in Londen in voorbereiding'

Londen dient ernstig rekening te houden met een aanslag van islamitische terroristen. Verscheidene aan al-Qaida gelieerde groepen bereiden daar aanslagen voor, zo heeft sjeik Omar Bakri Mohammed laten weten.

De sjeik is leider van de in Londen gevestigde, en van banden met al-Qaida verdachte, islamitische groep al-Muhajirun. Volgens hem is in Londen een "zeer goed georganiseerde" groepering operationeel, die zich al-Qaida-Europa noemt: "Ik weet dat zij op het punt staan een grote operatie te lanceren". Het is een kwestie van tijd voordat er een aanslag plaatsvindt, aldus Mohammed. Volgens hem maken moslims geen onderscheid tussen burgers en niet-burgers, maar wel tussen gelovigen en niet-gelovigen: "En het leven van een niet gelovige heeft geen waarde."

Eerder al liet de Britse politie weten dat Londen hoe dan ook een keer getroffen zal worden.

De leider van al-Muhajirun zegt verder dat de dodelijke aanslagen van 11 maart in Madrid het werk waren van een onafhankelijke groepering die de organisatie van Osama bin Laden aanhangt. "Vele jongeren dromen ervan, tot al-Qaida toe te treden. Erger nog, er zijn vele onafhankelijken die bereid zijn operaties à la al-Qaida uit te voeren. De aanslagen van Madrid werden door één van zulke groepen uitgevoerd."

Al-Muhajirun is de Londense tak van de omstreden fundamentalistische moslimbeweging Hizb al-Tahrir. Het was de eerste groepering die aangaf dat de aanslagen in Madrid het werk waren van aan al-Qaeda gelieerde groeperingen.