Lancering André Kuipers succesvol

Icoon KuipersDe Nederlandse astronaut André Kuipers is om 5:18 uur vanmorgen vertrokken naar het ISS, het internationale ruimtestation. Kuipers is de tweede Nederlandse ruimtevaarder, en wordt in de Sojoez-capsule vergezeld door de Rus Padalka en de Amerikaan Fincke.

Om 02.00 uur plaatselijke tijd werden de drie astronauten vanuit hun kosmonautenhotel op een paar kilometer buiten de lanceerbasis Bajkonoer naar het lanceerplatform gebracht, na eerst zoals de traditie dat voorschrijft hun handtekening op de deur van hun hotelkamer te hebben gezet. Bij het lanceerplatform kregen zij hun pakken aan, waarna Kuipers en medebemanningsleden nog zo'n twee uur lang voor de lancering in de capsule moest doorbrengen.

De lancering verliep precies volgens plan en volgens het opgestelde tijdsschema. Bij het afstoten van de derde trap was een grote schok te zien in de capsule, waarna de astronauten zich in de ruimte, en daarmee in een toestand van gewichtsloosheid, bevonden. Ze feliciteerden elkaar, waarna ze aan de slag gingen. De eerste uren zal er veel werk moeten verricht, pas daarna kunnen ze uit hun krappe positie.

André vertelde zondag geen zenuwen te hebben voor de reis. Hij werd onder anderen uitgezwaaid door minister van der Hoeven van Onderwijs. Zij arriveerde afgelopen zondag met enkele kamerleden bij de lanceerbasis in Kazachstan. De 45-jarige arts wordt, als alles goed gaat, op 30 april weer terugverwacht, samen met de twee kosmonauten die momenteel in het ruimtestation vertoeven.


Foto bron: NASA met dank aan Mayhem