Astronaut Kuipers neemt om 02:00 afscheid

Vleermuis en BloodhoundFromHell hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon KuipersDe Nederlandse astronaut André Kuipers neemt, samen met zijn twee mede ruimtereizigers, rond 02:00 uur Nederlandse tijd met een korte ceremonie officieel afscheid van bekenden en genodigden. Buiten het gebouw waar de ruimtevaarders hun pak aantrekken, meldt de commandant van de drie dat zij voor de vlucht gereed zijn. De voorzitter van de Russische staatscommissie voor ruimtevaart wenst hen vervolgens een succesvolle vlucht en behouden terugkeer.

Minister Van der Hoeven (Wetenschap) en enkele andere gasten uit Nederland kunnen Kuipers dan vanaf een afstandje uitzwaaien. Zij arriveerden vanwege dichte mist vanochtend net te laat in Bajkonoer om de astronaut uit zijn hotel te zien vertrekken.

Inmiddels is het onbewolkt in Kazachstan en lijkt niets de lancering even na 05:00 vanochtend meer in de weg te staan. Kuipers reist samen met zijn twee mede-astronauten, commandant Gannadi Padalka uit Rusland en boordingenieur Michael Fincke uit de VS, naar het ruimtestation ISS. De Rus en de Amerikaan zullen daar twee anderen aflossen. Deze vliegen 11 dagen later met Kuipers terug naar de aarde. De terugkomst is gepland op 30 april om 02.00 uur Nederlandse tijd.


Astronaut André Kuipers