[update] 'Balkenende hoger salaris dan kabinet'

"Premier Jan Peter Balkenende moet tien procent meer verdienen dan zijn collega-ministers. Ook moeten ministersalarissen de hoogste worden die bij de overheid te verdienen zijn." Dit kan geconcludeerd worden uit de conclusies van de commissie-Dijkstal, die onderzoek deed naar de salarissen in de publieke sector. Vorige week werd al bekend dat de commissie pleitte voor een salarisverhoging van dertig procent voor het kabinet. Momenteel zijn er topambtenaren die veel meer dan het kabinet verdienen.

Uit berekeningen van de commissie-Dijkstal blijkt dat premier Balkenende en zijn ministers nu 121.805 euro per jaar verdienen. In andere EU-landen is dat veel meer: zo verdient premier Blair van Groot-Brittannië ruim 250.000 euro per jaar, een Britse minister 185.000 euro. De premier van Luxemburg, het kleinste land van de Europese Unie, verdient ruim 164.000 euro per jaar. De commissie is verder van mening dat staatssecretarissen tien procent minder moeten gaan verdienen dan hun ministers. Dit, omdat ze meer verantwoordelijkheid dragen.

Vorige week gaf Zalm in een reactie al te kennen "niet te mogen klagen over zijn huidige salaris. Nu is het niet de tijd om de salarissen van de ministers met dertig procent te verhogen", zo liet hij weten. De PvdA, VVD en D66 deelden zijn mening dat de verhoging van de ministerssalarissen met dertig procent op dit moment niet geoorloofd is. Ze zien wel wat in een eventuele geleidelijke stijging.

Minister Zalm
Naast minister Zalm, zijn ook de politieke partijen niet voor een forse salarisverhoging.


Update 20.51
Reacties op het definitieve rapport

Nyrem tipte ons via de nieuws-submit:

Voor de linkse partijen is een salarisverhoging onbespreekbaar. GroenLinks ziet niets in een eventuele salarisverhoging, eerder in een salarisverlaging van de andere ambtenaren. "Niet de salarissen van de ministers moeten omhoog, maar van die van de anderen moeten omlaag", zei Tweede-Kamerlid Duyvendak van GroenLinks. De SP gaf het "zakkenvullerij" te vinden. Ook de vakbond voor overheidspersoneel CMHF zegt het "Niet acceptabel" te vinden.

Het CDA gaf aan er nog niet aan uit te zijn. D'66 wil nu nog geen verhoging van de salarissen van het kabinet. Volgens de partij zou dit niet logisch zijn. De VVD is van mening dat in ieder geval de salarissen van andere topambtenaren omlaag moeten.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken is van mening dat de salarissen wel met dertig procent omhoog moeten, alleen is nu daar niet het geschikte moment voor. Volgens hem is het niet kies als het kabinet beslissingen neemt over het eigen salaris en laat het huidige ecnomische tijdperk het niet toe.
_
Het rapport van de commissie-Dijkstal is hier te lezen. (58 pagina's)