GroenLinks wil Minister van Liefde

Babbelzz had ons via de nieuws-submit te melden:

Dat GroenLinks zelfs op 1 april nog 'serieus' is, blijkt wel uit het feit dat Femke Halsema op haar site pleit voor een Minister van Liefde. Deze minister moet tegenwicht bieden aan de verharding in de samenleving. Veel Nederlanders zitten niet goed in hun vel, ze voelen zich onzeker, onveilig, eenzaam of ontheemd. Dit is alles door een gebrek aan liefde in hun leven. Femke Halsema is nu van mening dat het tij moet worden gekeerd en er een Minister van Liefde moet komen.

Liefde is een positieve en integrerende kracht in de samenleving. Het geeft voor veel mensen betekenis aan hun bestaan. De liefde is een bindmiddel in een meer en meer pluriforme maatschappij. Het biedt tegenwicht aan de steeds sneller veranderingen, de oprukkende technologie en de toename van stress. Waar mensen steeds vaker langs elkaar heen leven, komt de menselijke behoefte om te kennen en gekend te worden in de knel. De discussie over normen en waarden gaat te vaak over wat ons scheidt, een discussie over liefde zou moeten gaan over wat ons bindt.

Het takenpakket van deze Minister van Liefde is divers. Zo moet het in de regering een liefdescampagne moeten coördineren en een aanjager en waakhond moeten zijn. Verder moet het ook een voorlichtingscampagne starten over relaties, seksualiteit en liefde. Op scholen moeten lessen komen over relaties, seksualiteit en liefde, evenals in de inburgering.

Ook voor jonge pubertjes, die op het verkeerde pad dreigen te gaan, kan de Minister van Liefde uitkomst bieden. Een relatie kan in zo'n geval de stap zijn om school weer serieuzer te gaan nemen en van het verkeerde pad af te stappen. De relatievorming moet worden bevorderd door bijvoorbeeld internetdating en single party's.

Relatieversterking zal ook een taak worden voor deze minister. Waar mishandeling een rol speelt binnen relaties moet de minister zorgen voor gedwongen 'heropvoeding', verder moet het ook meer 'Blijf-van-haar-lijf-huizen' realiseren.