Eis: Jeugddetentie voor groepsverkrachting

George1985 had ons via de nieuws-submit te melden:

Voor de Amsterdamse kinderrechter hebben hebben drie minderjarige kinderen twee jaar jeugddetentie horen eisen, vanwege betrokkenheid bij een groepsverkrachting. De verdachten hadden de verkrachting zelf op video gezet.

In de nacht van 16 op 17 oktober in 2003 drongen ze een woning in Amsterdam-Oost binnen. Ter plekker waren een meisje en zes jongens aanwezig waren. Daar verkrachtten de jongens het 17-jarige meisje. Bovendien werden de anderen gedwongen tot het plegen van seksuele handelingen, onder bedreiging van wapens. De officier van justitie las in zijn aanklacht ook voor dat de verdachten zich schuldig maakten aan vernieling en geweldpleging.

Een van de drie verdachten bleek een bekende van het verkrachte meisje te zijn. Hij had aangebeld met een smoesje om zichzelf toegang tot de woning te verlenen. Er waren op dat moment geen volwassenen aanwezig. Even later kwamen ook de andere twee verdachten binnen. Die begonnen met het beroven van de aanwezigen, dat ontaardde echter al snel in verkrachting.

Tegen één van de 16-jarige verdachten werd door de officier van justitie 24 maanden jeugddetentie geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De andere verdachten hoorden straffen tot achttien maanden eisen en plaatsing in een jeugdinrichting. Als het aan justitie ligt, dan krijgt de jongste verdachte (vijftien jaar oud) één jaar detentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
_
Uitspraak over twee weken.