RVD wijst sites op grove uitlatingen

devzero had ons via de nieuws-submit te melden:

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) spoort eigenaren van websites met condoleanceregisters aan om beledigende opmerkingen over wijlen prinses Juliana te verwijderen. Zeker vijf eigenaren van websites zijn verzocht hun sites op te schonen van dergelijke uitlatingen.

Han Tonnon van de RVD bevestigt dat zogenoemde digitale rechercheurs van de dienst Koninklijke en diplomatieke beveiliging speuren naar onwelvoegelijke opmerkingen. Op websites als condoleanceregister.com en condoleance.nl hebben onbekenden onfatsoenlijke teksten geplaatst zoals ''moffenhoer'' en ''94 jaar te laat.''

Het beledigen van de koninklijke familie is strafbaar, maar volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) is daartoe niet overgegaan, omdat de RVD geen aangifte heeft gedaan.

Op het officiële online condoleanceregister van de site van het koninklijkhuis wordt voortdurend een gecontroleerde selectie geplaatst. Alle verstuurde condoleances worden na de rouwperiode op een cd-rom aan de koninklijke familie aangeboden. Op de particuliere registers is die controle veel minder aanwezig, maar op aanwijzing van de KLPD wordt nu getracht de bijdragen beter te filteren. In totaal zijn op internet tot nu toe ongeveer 14.000 condoleances geplaatst.