Martin Hoogland bleef zwijgen over Bruinsma

De gisteren in Hoorn geliquideerde moordenaar van Klaas Bruinsma, Martin Hoogland, neemt een aantal geheimen mee zijn graf in. Hoogland - die in de open gevangenis Het Keern in Hoorn zijn terugkeer in de maatschappij voorbereidde - werd in 1993 wel veroordeeld voor het doden van Bruinsma, maar heeft altijd ontkend. De veroordeling kwam tot stand door kroongetuige Steve Brown, zelf indertijd drugshandelaar.

Misdaadverslaggever Bas van Hout heeft de verklaringen van Brown ooit nog kritisch tegen het licht gehouden, maar ook de Hoge Raad liet indertijd de veroordeling van Hoogland in stand. Die veroordeling was 20 jaar cel, voor de moord op Bruinsma én de moord op drugscrimineel Tony Hijzelendoorn. Steve Brown maakte naderhand kortstondig furore bij Veronica die hem een misdaadprogramma liet presenteren. Maar na onthullingen van Peter R. De Vries nam Veronica even zo snel weer afscheid van Brown. Die laatste beweerde onder meer Veronica een poot te hebben uitgedraaid. Brown liet ook zijn verleden optekenen in het boek Drugsbaron in spijkerbroek. In 1999 werd Brown overigens zelf neergeschoten voor zijn woning, maar hij overleefde die aanslag.

Martin Hoogland was tot in de jaren 80 werkzaam als agent bij de Amsterdamse politie. Hij werd eruit gezet wegens te nauwe banden met de misdaad, en drong daarna als enige Nederlander door tot de top van de voormalige Joegoslavische maffia. Als begin jaren 90 er grote ruzie uitbreekt tussen de Joego's en de clan van Klaas Bruinsma, komt ook Hoogland in de gevarenzone. Op 27 juni 1991 wordt Bruinsma doodgeschoten voor het Hilton in Amsterdam. De oud-politieman wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden, maar nooit wordt duidelijk of het ging om een ordinaire ruzie tussen de twee of een liquidatie in opdracht van drugsbaron Johan V., alias De Hakkelaar.

In 1992 komt Hoogland kortstondig vrij omdat er onvoldoende bewijzen tegen hem zijn. In die periode schiet hij volgens justitie drugshandelaar Tony Hijzelendoorn met 16 schoten naar de andere wereld.

Hoogland heeft beide moorden altijd ontkend, maar wordt mede op verklaringen van kroongetuige Steve Brown tot 20 jaar veroordeeld. ''Hij gaat nog liever onschuldig de cel in voor twee moorden dan zijn mond open te doen'', zei zijn advocaat J. Boone daar indertijd over. De uit Dordrecht afkomstige Hoogland (47) is altijd blijven zwijgen, ook in de gevangenis. Hij hield zelf ook terdege rekening met wraakacties. Tegenover familie liet hij enkele weken geleden nog doorschemeren eigenlijk niet zo blij te zijn met zijn plaatsing in een open inrichting. De kans op een aanslag achtte hij te groot.


De vermoorde Hoogland

Onderzoek
De politie heeft in Hoorn tot laat in de avond op de plaats van het delict sporenonderzoek verricht. Vlak na de liquidatie werden alle uitvalswegen rondom Hoorn afgesloten in de hoop de dader te pakken te krijgen. Die is echter spoorloos verdwenen.

Een getuige die aan het Keern ter hoogte van de Blauwe Berg woont, zegt dat na de eerste schoten Hoogland van zijn fiets viel. Daarna schoot de dader nog een aantal keren van dichtbij. Vervolgens vluchtte de man - die een capuchon over zijn hoofd getrokken had - richting de Provincialeweg. Volgens leerlingen van het Horizoncollege zijn er vijf kogels afgevuurd. De moord gebeurde op een van de drukste kruispunten in Hoorn.