Politie: vingerafdrukken asielzoeker gebruiken

NLBADBOY had ons via de nieuws-submit te melden:

Wanneer ook de vingerafdrukken van asielzoekers zouden worden gebruikt bij de opsporing van misdrijven, zouden zeker tientallen misdrijven meer worden opgelost. Dit heeft de politie van Rotterdam berekend, zo meldt de Volkskrant vandaag.

Door de privacywetgeving is het voor de politie sinds twee jaar verboden om vingerafdrukken van asielzoekers te gebruiken ten behoeve van de opsporing. Enkel bij zeer ernstige zaken wordt hierop een uitzondering gemaakt. De politie Rotterdam-Rijmond zegt bij het vergelijken van vingersporen met de databank alleen al in die regio per jaar gemiddeld twintig 'hits' worden gemist.

"Van de ruim tweehonderd daders die we jaarlijks traceren via vingerafdrukken, lopen we ongeveer tien procent mis. Dat geldt ook voor de andere grote steden. Landelijk zijn er ruim 8 procent minder identificaties," zo liet plaatsvervangend korpschef Hans Vissers aan de Volkskrant weten. Wanneer de vingerafdrukken van asielzoekers anoniem blijven, dan zal hun privacy niet worden aangetast.