Donner doet hoofddoek-plan cipiers in de ban

Robert_Jensen had ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Donner van Justitie heeft persoonlijk een stokje gestoken voor het het plan om een hoofddoek bij het uniform van gevangenispersoneel te voegen. Het plan 'veilige hoofddoekjes' was bedoeld om islamitische cipiers een op hun uniform afgestemd hoofddoekje te verplichten, als zij zo'n hoofdbedekking wensten te dragen.

De Dienst Justitiële Inrichtingen had de Eindhovense ontwerpster Cindy van den Bremen aangepaste hoofddoekjes laten maken, die meteen moeten losschieten als eraan getrokken wordt. De doekjes die islamitische cipiers nu dragen zijn niet veilig, aldus de dienst. ''Een gevangene kan een cipier ermee wurgen of het doekje over de ogen trekken.''

Gisteren reageerde de Kamer al met ongenoegen op de uitglekte plannen. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk stelde vragen en ook VVD en LPF waren ontstemd. Donner heeft nu het project onmiddellijk laten stilleggen. De minister wil nagaan of het dragen van hoofddoekjes in gevangenissen om veiligheidsredenen sowieso niet verboden moet worden.

De Kamerleden Sterk (CDA) en Eerdmans (LPF) pleitten gisteren in dat kader voor een verbod op het dragen van religieuze symbolen in openbare functies. Sterk heeft de ministers uitgenodigd met een richtlijn te komen.

-
Van Bremen ontwerpt moderne hoofddoeken voor tal van omstandigheden.