GroenLinks stelt vragen over Glen Mills

GroenLinks-Kamerlid Marijke Vos stelt Kamervragen aan minister van Justitie Donner over de behandeling van delinquente jongeren op de Glen Mills School in Wezep. Op Glen Mills worden criminele jongeren naar Amerikaans model gepoogd weer op het rechte pad te krijgen. Volgens een scriptie van onderzoekster Evelien Diederen druist het strafinternaat in tegen een tiental grondwettelijke rechtsbeginselen.

Zo is opname en verblijf van jongeren in Glen Mills onvrijwillig. Derhalve is er volgens Diederen sprake van vrijheidsontneming. Zij stelt dat onder meer inbreuk gemaakt wordt op het recht van elk kind op bescherming tegen alle vormen van geweld, letsel of misbruik (art. 19 Verdrag inzake de Rechten van het Kind) en het recht van een ieder, die van zijn vrijheid is beroofd, op een menselijke en een waardige behandeling.

Namens Glen Mills stelt groepsdirecteur Hans Nieukerke dat de vrijheidsontneming van tijdelijke aard is en bovendien deel uitmaakt van de methode die Glen Mills hanteert. Volgens jeugdrechtdeskundige Vlaardingerbroek worden de jongeren echter "elementaire rechten afgenomen".

Kamerlid Vos noemt het ontbreken van goede rechtsbescherming verontrustend. Ze staat achter de aanbeveling van onderzoekster Diederen Glen Mills te erkennen als justitiële jeugdinrichting, zodat de jongeren meer rechtsbescherming genieten. Ook de directie van de Hoenderloo Groep, waar Glen Mills onder valt, kan zich hierin vinden. Justitie zelf geeft geen commentaar op het document.