Computercriminelen wacht harde aanpak

Het kabinet gaat computercriminaliteit harder aanpakken. Minister Donner van Justitie wil hackers en virusverspreiders gaan straffen met maximaal één jaar gevangenisstraf. Ook het zenden van e-mail bommen en distributed denial of service aanvallen (DDoS-attacks) vallen onder de regeling. Het opzettelijk binnendringen van computers of het treffen van voorbereidingen voor computermisdrijven zal eveneens hard aangepakt gaan worden.

Spam, het sturen van grote hoeveelheden reclamemail zonder de bedoeling een computer te verstoren, kan niet worden vervolgd. Dit valt onder de Telecomwet. De toezichthouder Opta kan wél boetes opleggen aan de verzenders van ongewenste computerpost (spammers).

Het met opzet binnendringen van een computer wordt daarentegen wél strafbaar. Iemand die zonder toestemming niet voor hem bestemde informatie van een computer afhaalt waar reeds op is ingelogd, kan straks al worden vervolgd. Er komt als het aan Donner ligt een staf van maximaal zes maanden op te staan.

Om computerkrakers beter te kunnen opsporen wil Donner justitie en politie meer mogelijkheden gegeven. Zo krijgt de officier van justitie de bevoegdheid om een internetprovider het bevel te geven dat hij speciale informatie bewaart. Daarnaast wil Donner dat een computermisdrijfverdachte straks ook in voorlopige hechtenis kan worden genomen. Tevens wordt het voor politie en justitie eenvoudiger om bij de aanpak van computercriminaliteit bepaalde middelen in te zetten, zoals inbeslagname van goederen of het aftappen van telefoonlijnen.