Wethouder wil GeenStijl laten vervolgen

Hester MaijDe Amsterdamse wethouder Hester Maij (CDA), onder meer verantwoordelijk voor Stadstoezicht, wil dat het OM weblog GeenStijl gaat vervolgen wegens hacken en stelen van gegevens. Eerder liet de dienst al weten dat het aangifte tegen het weblog zou gaan doen.

GeenStijl linkte enige dagen geleden naar de site van Stadstoezicht waar alle gegevens van Amsterdammers opstonden die wachten op een parkeervergunning. Die gegevens waren niet afgeschermd en vrij opvraagbaar. Stadstoezicht spijkerde toen snel de site dicht maar inmiddels waren er al verschillende mirrors op internet verschenen, waar GeenStijl ook naar toe linkte. Overigens linkte het weblog van FOK! toen al een paar dagen naar het bewuste lek.

Volgens wethouder Haij heeft GeenStijl zich schuldig gemaakt aan diefstal van gevoelige gegevens. Het weblog legt de schuld bij Stadstoezicht zelf; omdat die de gegevens niet beschermd hadden middels een wachtwoord, waren ze vrij opvraagbaar.

Laster
GeenStijl haalt op de eigen site overigens hard uit naar wethouder Maij die ze betichten van het schoonvegen van haar eigen bordje: ''Noem in een publicatie GeenStijl 'hackers' en zeg dat ze 'gegevens gestolen' hebben, en de kans is alweer een stukje kleiner dat ze zelf de laan uit geflikkerd wordt wegens falend toezicht'', aldus de makers van het log.

De makers beloven Haij zelf ook naar de rechter te stappen wegens laster als het Openbaar Ministerie besluit dat ze niet schuldig zijn, en ze haar excuses niet aanbiedt.