Hoestdrank populair bij Amerikaanse tieners

Hoestsiroop en tabletjes tegen keelpijn vormen een steeds populairdere drug voor tieners in Amerika. Volgens enkele medici is het misbruik van de vrij verkrijgbare middeltjes zelfs gestegen tot epidemische proporties.

De middeltjes zijn weer in de mode gekomen omdat ze gemakkelijk te verkrijgen zijn en eenvoudiger in gebruik dan vroeger. In de medicijnen zit de stof dextromethorphan (DXM), die bij grote dosering psychedelische eigenschappen heeft, maar een grote inname van de antihoestmiddeltjes is niet zonder risico's. Om het gewenste effect te bereiken nemen de kinderen zo'n 10 tot 20 tabletten in of drinken een halve fles hoestdrank leeg. Naast het psychedelisch effect kan een hoge dosis DXM trillen, toevallen en zelfs overlijden tot gevolg hebben.

Sommige experts pleiten er dan ook voor deze middeltjes uitsluitend nog op recept te verstrekken. Bij normaal gebruik zijn de medicijnen echter volkomen veilig. Er zijn in Amerika zo'n 120 middeltjes tegen hoest en verkoudheid op de markt die DXM bevatten. In 2003 registreerden de gezondheidsdiensten in Amerika ongeveer 3.200 incidenten waarbij DXM een rol speelde. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2001.