New Yorkse pinguïns komen 'uit de kast'

Twee pinguïns in de dierentuin van Manhattan, New York, spelen de hoofdrol in een pas verschenen onderzoek waarin homoseksualiteit onder dieren nader bekeken wordt. Roy en Silo, twee mannelijke kinband pinguïns, vormen namelijk al jarenlang een onafscheidelijk liefdespaar. Elke dag liefkozen ze elkanders nek, maken ze geluidjes naar elkaar en hebben ze hun portie seks. Pogingen van de oppassers om ze van een andere partner te voorzien mislukten want de twee pinguïns wijzen elk vrouwtje af.

Dat Roy en Silo evenzogoed wel beschikken over nesteldrang werd duidelijk toen ze samen een steen probeerden uit te broeden. Uiteindelijk gaf hun verzorger Rob Gramzay ze een bevrucht ei van een ander koppel waaruit enige tijd later hun kuiken, Tango, geboren werd. Het ouderlijk paar verzorgde Tango liefdevol. "Ze hebben goed werk afgeleverd", geeft Gramzay toe.


Roy en Silo in Manhattan's Central Park Zoo

Volgens de studie die dit weekend in de New York Times verscheen zijn Roy en Silo geen uitzondering. Milou en Squawk, een ander mannelijk paartje kinband pinguïns uit hetzelfde park, tonen steeds meer affectie voor elkaar en in een dierentuin elders in New York vormen Wendell en Cass, twee zwartvoet pinguïn mannetjes, al geruime tijd een trouw koppel. Maar homoseksualiteit onder dieren is niet voorbehouden aan alleen pinguïns uit New York zeggen de wetenschappers; het komt overal voor. Bruce Bagemihl, schrijver van een boek over het onderwerp, zegt dat er meer dan 450 diersoorten bekend zijn waarbij homoseksueel gedrag voorkomt en in de meeste gevallen gaat het om dieren in de vrije natuur.

Een mogelijke verklaring is dat deze dieren zo mee kunnen helpen met het grootbrengen van andere dieren, omdat ze zelf geen nageslacht hebben waar ze voor moeten zorgen. "Dat is een bijdrage voor het behoud van de soort", zegt professor Marlene Zuk van de universiteit van Californië. "Seksualiteit is meer dan alleen voortplanting. Bij dieren als de bonobo komt seks ook buiten de vruchtbare periode van het vrouwtje voor. Dat heeft een andere functie dan alleen baby's verwekken. En waarom zou dit ons verbazen? Mensen zijn immers ook dieren."