Genetische manipulatie voor beter vlees

Wetenschappers van Harvard claimen dat vee genetisch kan worden gemanipuleerd om op die manier gezondere vetten aan te maken. Rundvlees zou dan bijvoorbeeld dezelfde soort gezondere vetten kunnen bevatten als vis.

Een gemanipuleerd gen wat in het laboratorium van Harvard bij een muis werd ingebracht, zorgde ervoor dat de Omega 6 vetzuren van de muis werden omgezet naar gezondere Omega 3 vetzuren. Volgens wetenschappers kan dit betekenen dat vee zoals koeien en schapen voortaan gezonder vlees en melk kunnen produceren.

Sommige wetenschappers zijn sceptisch over dit onderzoek, zij zijn van mening dat er makkelijkere manieren zijn om de gezondere Omega 3 vetzuren binnen te krijgen, zoals via aanpassingen aan het menselijke dieet. Eerder bleek dat deze Omega 3 vetzuren erg gezond zijn voor het hart en dat kinderen er waarschijnlijk intelligenter van worden. Tonijn en makreel blijken de hoogste concentraties van die Omega 3 vetzuren te bevatten.

Zoogdieren die op een normaal dieet leven, kunnen normaliter geen grote hoeveelheden Omega 3 vetzuren produceren. Een oplossing hiervoor is volgens de onderzoekers het aanpassen van het dieet van het zoogdier. Er zouden dan extreem veel Omega 3 vetzuren aan dit dieet toegevoegd worden. Eieren van kippen die zo`n dieet volgen zijn inmiddels in Engeland verkrijgbaar. Het genetisch manipuleren van vee is weliswaar zeer omstreden, maar het zou volgens onderzoekers een makkelijkere oplossing zijn dan het aanpassen van het dieet van het vee.