Vijf doden door reumamedicijn

Er zijn in Japan onlangs vijf mensen overleden aan de bijwerkingen van een medicijn tegen reumatoïde artrisis. Het medicijn met als naam Arava is reeds vier maanden te koop in Japan en volgens de producent Aventis Pharma zijn er nog eens elf mensen door dit medicijn ziek geworden.

Het middel werd in april goedgekeurd door de Japanse autoriteiten en was in oktober vorig jaar beschikbaar. Verschillende meldingen van longontsteking kwamen vanaf toen binnen. Aan artsen is geadviseerd om dit middel niet aan longpatiënten of mensen met ademhalingsproblemen voor te schrijven.

Volgens Aventis Pharma is bij twee van de vijf gevallen vastgesteld dat dit middel de doodsoorzaak is. De overleden patiënten waren allemaal tussen de 57 en 71 jaar.

Sinds 1998 is dit middel verkrijgbaar in Europa en Amerika. Dit middel is ook wel bekend als leflunomide. Hier hebben echter geen sterfgevallen plaatsgevonden door dit middel. Wel hebben ongeveer tachtig mensen een longontsteking overgehouden aan dit medicijn. In Nederland is dit middel ook verkrijgbaar, aldus een woordvoerder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Bijwerkingen zijn hier echter niet gemeld.

"Al met al is deze bijwerking niet zorgwekkend en er is ook geen reden om het te verbieden", aldus de woordvoerder. De bijwerkingen zijn dan ook zeer zeldzaam te noemen.