Geen rechtszaken meer voor DVD-krakers

De filmindustrie zal de slepende rechtszaak tegen de Amerikaan Andrew Bunner stoppen. Dit was de enige rechtszaak die nog liep met betrekking tot de beveiliging van DVD's. Bunner was destijds één van de velen die het programma DeCSS op het internet zette. Dit programma, dat ontwikkeld is voor linux, haalt de encryptie van DVD-films er af. De auteur van het programma, de 20-jarige Jon Lech Johansen, werd afgelopen december in hoger beroep al vrijgesproken.

DeCSS verscheen in 2000 en bracht een ware commotie teweeg in de filmindustrie. Iedereen die het programma online zette, of er een link naar plaatste, werd voor de rechter gesleept. Zo werd ondermeer Eric Corley, auteur van het hackerstijdschrift 2600, aangeklaagt omdat hij het programma op zijn website zette.

Al snel werd de broncode van DeCSS een symbool voor vrije meningsuiting op het internet. Dit ging zelfs zo ver dat er t-shirts werden gedrukt met daarop de broncode van het programma. Tegenwoordig zijn er talloze klonen van het programma DeCSS op het internet te vinden en is het eenvoudig om een DVD te ontdoen van zijn beveiliging.

De filmindustrie heeft te kennen gegeven haar pijlen nu te richten op de bedrijven die zogenaamde backup-software schrijven voor DVD's. Het is nog onduidelijk in hoeverre het maken van backups van DVD's legaal is. Deze softwarebedrijven kunnen in ieder geval hun borst maar beter nat maken.