Lazrak denkt aan verlaten van de SP

LazrakHet ziet ernaar uit dat SP-Kamerlid Ali Lazrak de fractie van de SP gaat verlaten. Zelf acht hij de kans dat hij bij de SP blijft zeer klein. SP-senator Tiny Kox, die een bemiddelingspoging onderneemt met Lazrak, heeft nog wel enige hoop op een goede afloop. Maandag spreekt Lazrak opnieuw met Kox, maar hij verwacht daar weinig meer van.

Het conflict tussen Lazrak en de SP draait om twee zaken: omgangsvormen en geld. Het Kamerlid vindt dat Marijnissen hem schoffeert en kleineert. Ook weigert hij een groot deel van zijn salaris af te staan aan de SP-partijkas. Binnen de SP-top is men ook nog steeds zeer ontstemd over het besluit vorig jaar van Lazrak om uit de commissie-Blok te stappen. Die commissie, die de integratie onderzoekt, kwam er juist op aandringen van de SP.

Wanneer Lazrak uit de fractie vertrekt, stelt hij zijn zetel niet ter beschikking aan de SP. Hij gaat dan als éénmansfractie door in de Tweede Kamer. De SP valt in dat geval terug naar 8 zetels, en is dan evengroot als GroenLinks en de LPF.

-
In het programma 2Vandaag geeft Lazrak vanavond tekst en uitleg over de werkwijze van Jan Marijnissen. Nederland 2 17.58-19.25 uur (herhaling 00.10-00.50 uur). Lazrak zegt daarin al plannen te hebben voor een nieuwe partij.