China wil geen bemoeienis van VS

Hong KongChina heeft de Verenigde Staten gevraagd zich niet meer te bemoeien met de gang van zaken in China. Dit gebeurde na enkele telefoontjes uit Washington waarin werd aangedrongen om meer moeite te steken in de democratisering van Hong Kong. Volgens de woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken, Kong Quan, duldt China geen bemoeienis in interne zaken van welke regering dan ook.

Volgens Kong Quan moet de politieke structuur in Hong Kong zich geleidelijk aan ontwikkelen, bemoeienis van buitenaf zou alleen voor meer onrust zorgen. Sinds 1997 behoort Hong Kong weer tot China, daarvoor was het in Britse handen. Hong Kong heeft in China een status aparte, dat houdt in dat Hong Kong een aparte grondwet heeft. Die grondwet maakt het theoretisch mogelijk dat Hongkong in 2007 democratisch is, in dat jaar eindigt de ambtstermijn van de onpopulaire Tung Chee-hwa. Tung heeft momenteel de leiding in Hong Kong, maar staat onder gezag van de regering in Beijing. Het is onwaarschijnlijk dat er in 2007 democratische verkiezingen zullen worden gehouden, omdat Tung heeft aangekondigd dat Peking zelf een regeringsvorm zal kiezen die het beste bij de inwoners past.

In juli vorig jaar hebben in Hongkong zo'n half miljoen mensen een pro-democratie demonstratie gehouden. Ze eisten politieke veranderingen. Op 1 januari van dit jaar volgde een tweede protestmars maar het aantal betogers was gedaald tot een paar duizend.