C2000: Weer miljoenen extra nodig

Sorcerer stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht, waarvoor onze dank!

Het nieuwe systeem voor de hulpdiensten, C2000, is sinds kort volledig ingevoerd in regio Zuid-Limburg. Tot nu toe heeft het nieuwe systeem voor veel ellende gezorgd, blijkt uit een reportage die vanavond om 21:10 op Nederland 3 zal worden uitgezonden. Er blijkt onvoldoende dekking te zijn van het netwerk in onder andere grote gebouwen, tunnels, ziekenhuizen en parkeergarages in heel Nederland. Om van alle ellende af te zijn en om gevaarlijke situaties te voorkomen worden in ambulances nu weer het oude systeem gebruikt.

Per 1 januari 2005 moet C2000 landelijke dekking hebben. Dit houdt in dat particuliere eigenaars van plekken zonder dekking zelf moeten gaan betalen voor apparatuur om voor deze dekking te zorgen. De eigenaar van Hoog Catharijne, ook een plek met slechte dekking, zegt niets over C2000 te hebben vernomen. In de begroting voor 2004 is er geen rekening mee gehouden. Woordvoerder T. v.d. Kolk noemt het slordig: "Stel dat je niet bent aangesloten en het kost mensenlevens, dan word je er wel als eigenaar op aangesproken."

Enkele radio-amateurs hebben eerder al kritisch gereageerd op de invoering van C2000, dat op een veel hogere frequentie dan de oude politieband werkt: de hogere frequentie zorgt voor een lagere penetratiegraad in gebouwen en ondergrondse locaties, waardoor plekken die vroeger wel bedekt waren door het nieuwe systeem niet meer bedekt zijn. Een groot voordeel van het systeem is dat het (vooralsnog) niet af te luisteren is door buitenstaanders.

Eerder moesten er ook al vele miljoenen extra worden uitgegeven toen bleek dat het netwerk in de praktijk slechter presteerde dan op papier.