Onderzoek parallelimport online verkopers cd's

In Groot-Brittannië is de British Phonographic Industry drie onderzoeken gestart naar mogelijke parallelimport door cd-aanbieders via internet.

Bij parallelimport koopt een onderneming goederen in een bepaald land - veelal tegen een aanzienlijk lagere prijs - om deze vervolgens te verkopen in een ander land. Het is mogelijk dat hierbij copyrights worden geschonden, omdat aan verkopers door het copyright het recht wordt gegeven om de goederen slechts in een bepaald land of werelddeel te verkopen.

Vandaag werd bekend dat de BPI een onderzoek start naar de verkoop van muziek-cd's door Amazon.com, 's-werelds grootste internetwarenhuis. Amazon.com zou copyrights schenden bij de verkoop van cd's aan Britse klanten. Zij kopen niet bij het Engelse Amazon.co.uk, maar bij Amazon.com vanwege de vaak lagere prijzen. Een woordvoerder van Amazon verklaart dat zij de copyrights respecteren in elk land waarin zij actief zijn.

Volgende maand dient voor het Engelse hooggerechtshof de zaak tegen CD Wow, een internetwarenhuis dat statutair in Hong Kong is gevestigd. Dat bedrijf wordt ervan beschuldigd goederen van buiten de zogenoemde Europese Economische Ruimte tegen lagere prijzen dan de normale winkelprijzen aan Engelse klanten te verkopen. Volgens CD Wow heeft zij toestemming van de platenmaatschappijen voor de huidige manier van cd-import. Daarnaast zou de overdracht van eigendom buiten het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden.

Tegen een andere online-aanbieder van onder andere muziek-cd's, het in Jersey gevestigde Play.com, loopt een soortgelijke zaak. Play.com zegt dat zij inmiddels een overeenkomst met de BPI heeft gesloten, maar de BPI ontkent dit.